Συνεδρίαση Α/βάθμιας σχολικής επιτροπής 15/03/2018
Στις 15/03/2018 συνεδρίασε η Α/βάθμια σχολική επιτροπή, με θέματα ημερησίας διάταξης:
- Οικονομικός απολογισμός 2017
- Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) καθαριστριών σύμβασης έργου
- Πρόταση αλλαγής παρόχου τηλεφωνίας για το σύνολο των τηλεφωνικών γραμμών του σχολείων του Βύρωνα.
Οικονομικός απολογισμός 2017
Ο απολογισμός έτους δεν εγκρίθηκε. Η Ένωση Γονέων δήλωσε «παρών» κατά την ψήφοφορία, διαμαρτυρόμενη με αυτόν τον τρόπο για σειρά παραλείψεων και αστοχιών της σχολικής επιτροπής:
- Μη έγκαιρη πρόσκληση μας, τουλάχιστον 3 μέρες πριν τη συνεδρίαση,
- Μη έγκαιρη ενημέρωση μας σχετικά με τα θέματα ημερησίας διατάξεως. Η αποστολή των θεμάτων δε μας κοινοποιήθηκε παρά 2 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
- Ελλιπής κατά την εκτίμηση μας προσκόμιση σχετικών με τον απολογισμό στοιχείων. Η παράθεση λίστα με 6-7 συγκεντρωτικά ποσά, δεν συνάδει κατά την κρίση μας με διαδικασία οικονομικού απολογισμού. Κάναμε καθαρό στην σχολική επιτροπή ότι ως Ένωση επιθυμούμε να κάνουμε μια καταγραφή των εξόδων των σχολείων, ώστε και να εκτιμήσουμε το μέγεθος της σταθερά μειούμενης χρηματοδότησης της επιτροπής από τον κρατικό προυπολογισμό, αλλά και να μπορέσουμε με στοιχεία να ανοίξουμε το θέμα στους γονείς του Βύρωνα.
Για τους παραπάνω λόγους, τους οποίους και διατυπώσαμε στην επιτροπή, δεν ψηφίσαμε τον απολογισμό. Ο απολογισμός δεν ψηφίστηκε από το σώμα και θα οριστεί νέα ημερομηνία επανάληψης της διαδικασίας, ελπίζοντας αυτή τη φορά να τηρηθούν τα προβλεπόμενα.
Μέσα Ατομικής Προστασίας καθαριστριών σύμβασης έργου
Στα πλάισια εργασιακής εναρμόνισης των καθαριστριών σύμβασης έργου μειωμένου ωραρίου με τις ΙΔΑΧ καθαρίστριες (Ιδιιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), πρόσφατα κυκλοφόρησε εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία αποφασίζεται η απόδοση ΜΑΠ και στις συμβασιούχες καθαρίστριες (έξοδα για στολές, γάντια, γάλα, ιατρικές εξετάσεις). Σε συνέχεια της εγκυκλίου αποδόθηκε στις σχολικές επιτροπές Βύρωνα μαζί με την Α' δόση για το 2018, επιπλέον ποσό 7.500 ευρώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι ουδείς στην επιτροπή γνώριζε αν το ποσό αυτό είναι εφάπαξ και αν η απόδοση του θα γίνεται σε τακτική βάση, ούτε και ποιό είναι το πραγματικό κόστος για τις 20 καθαρίστριες σύμβασης έργου. Εκφράσαμε τον προβληματισμό μας αν έχει γίνει απο το Υπουργείο σχετική εκτίμηση ανά δήμο με σχετική ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ δήμου και υπουργείου. Δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν στο τέλος το κονδύλι δεν είναι αρκετό και κληθεί η σχολική επιτροπή να συμπληρώσει από την ήδη πενιχρή χρηματοδότηση της τη διαφορά. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή για τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Αλλαγή παρόχου τηλεφωνίας
Παρουσάστηκαν προσφορές από 2 εταιρίες, και ομόφωνα ψηφίστηκε η οικονομικότερη εκ των δύο, ύψους 21 ευρώ για κάθε σχολείο με απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και 400 λεπτά προς δίκτυα κινητής. Ακούγοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για λογαριασμούς τηλεφωνίας που ως σήμερα ξεκινούσαν από τα 50+ ευρώ και έφταναν σε τριψήφια νούμερα, ζητήσαμε από τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής να εκτιμήσει στο τέλος του έτους την οικονομία που θα επιτευχθεί και δικαίως νομίζουμε του θέσαμε το ερώτημα γιατί δεν είχε γίνει χρόνια τώρα η κίνηση αυτή. Για να γίνει καθαρό το πνεύμα μας, να σας πούμε ότι για τις 24 τηλεφωνικές γραμμές της πρωτοβάθμιας, μια εξοικονόμηση της τάξης των 30 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι θα αποφέρει σε ετήσια βάση οικονομία πάνω από 8.000 ευρώ. Χωρίς περαιτέρω σχόλια...
Τέλος να σημειώσουμε ένα ζητήμα που
συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό κατά την άποψη
μας. Ξανασυζητήθηκε το θέμα του ποιος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης ασανσέρ
και συστημάτων συναγερμών, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση θεωρούσαμε ότι τα
σχετικά τιμολόγια θα πλήρωνε ο δήμος (και μάλιστα σχετικά ενημερώσαμε τους
γονείς στην τότε επιστολή μας). O πρόεδρος τη σχολικής επιτροπής μας ενημέρωσε
ότι δεν το εννοούσε έτσι και πως η σχολική επιτροπή πρέπει να τα πληρώσει
τελικά. Ακολούθησε σχετική ένταση και μας δόθηκε η ευκαρία να εστιάσουμε σε 2
σημεία:
Δεν είναι δυνατόν σχολική επιτροπή του δήμου (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου), να μην έχει πρακτικογράφο. Δεν είναι δυνατόν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση να συζητάμε τι λέγαμε στην προηγούμενη και να μην υπάρχει πρακτικό να ανατρέξουμε. Θέσαμε σαν Ένωση την ένσταση μας στην επιτροπή. Και πάλι χωρίς περαιτέρω σχολιασμό...
Η επιτροπή τελικώς αποφάσισε να εισηγηθεί στο δήμο Βύρωνα την ανάληψη του κόστους συντήρησης συναγερμών και ασανσέρ. Επ' αφορμής αυτού τοποθετηθήκαμε, κάνοντας σαφές ότι ως Ένωση Γονεών, μαζί με τους γονείς του Βύρωνα, από δω και στο εξής θα διεκδικήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε αντίστοιχες εισηγήσεις να γίνονται προς το δημοτικό συμβούλιο, το υπουργείο και όπου εκ του νόμου προβλέπεται, τονίζοντας ότι ο ρόλος της σχολικής επιτροπής δεν πρέπει να εξαντλείται στη απλή διαχείριση και κατανομή της χρηματοδότησης από το κράτος.