Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών
Αγαπητοί γονείς,
Από ότι φαίνεται η κοροϊδία δεν έχει πάτο. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστεί η χτεσινή ερμηνευτική εγκύκλιος και οι διευκρινίσεις του Υπουργείου.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνη από την πρώτη εγκύκλιο και μας διευκρινίζουν ότι: Η καταγραφή του εξοπλισμού δεν αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πως δεν θα υπάρξει δανεισμός του εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι για κάθε σχολική μονάδα, η αναλογία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών υπολογιστών, εφόσον δεν διαθέτει τέτοια, θα πρέπει να είναι το πολύ ένας (1) ανά σαράντα πέντε (45) εγγεγραμμένους μαθητές...
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι οι σημερινές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τομείς της ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας συνεχίζουν και πλήττονται. Είτε αφορούν την εργασία, είτε την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και πάει λέγοντας...
Το Μένουμε Σπίτι, δεν σημαίνει ότι μένουμε θεατές, ούτε ότι θα αφήσουμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση, να υποβαθμίζει την νοημοσύνη μας και να υπονομεύει περαιτέρω, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, εκμεταλλευόμενη αυτή την αναμπουμπούλα.
Πατώντας στους νόμους που άφησαν οι προκάτοχοί τους , Υπουργείο και Κυβέρνηση, βαφτίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σαν κάτι το προοδευτικό, το πρωτοπόρο και μοντέρνο, χωρίς όμως να υπάρχει μιας στοιχειώδης υποδομή στις σχολικές μονάδες, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς και κυρίως χωρίς τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Υπουργείο και ειδικοί αφήσανε να περάσει ένας μήνας για να διερευνήσουν τις ανάγκες των μαθητών και τι απαιτείται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το σύστημα ενώ Σύλλογοι Γονέων, Ενώσεις, η Ομοσπονδία και η Α.Σ.Γ.Μ.Ε έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το πρόγραμμα αυτό, έστω και ως προσωρινό μέτρο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, να σταθούν διπλά στα παιδιά μας, είτε παραδίδοντας εκπαιδευτικό υλικό για να μην χαθεί η επαφή τους με την γνώση, είτε με προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης, το πρόβλημα παραμένει οξυμένο.
Δεν είναι μόνο, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης στις διάφορες εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Χωρίς να υπάρχει ένα ενιαίο και καθολικό πλάνο από πλευράς Υπουργείου, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στους μαθητές σε αυτή την διαδικασία. Κάτι που με επίσημο τρόπο, παραδέχτηκε το Υπουργείο και η Κυβέρνηση προχτές με την πρώτη εγκύκλιο. Και θα έλεγε κανείς ότι εντάξει τους πήρε ένα μήνα αλλά...
Άνθρακας ο θησαυρός...
Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για τα δημόσια σχολεία και τα παιδιά μας για την αγορά τέτοιων μέσων. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Φυσικά την ίδια στιγμή, δωρίζονται εκατομμύρια σε κλινικάρχες, σε καναλάρχες, σε εργολάβους και μεγάλες εταιρείες. Τα αντανακλαστικά και γρήγορα και πλουσιοπάροχα. Τόσο από πλευράς χρημάτων αλλά και νόμων... Για τα δημόσια σχολεία μας όμως, δεν έχουν να δώσουν. Ενώ στα ιδιωτικά σχολεία όλα βαίνουν καλώς.
Και τώρα τι κάνουμε;
Βιώνοντας και αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Αποκτά μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο νόημα η επιμονή και ο αγώνας για ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας και ενιαίας εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Χωρίς διακρίσεις σε μαθητές πρώτης και δεύτερης διαλογής. Διεκδικούμε:
- Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet σε κάθε σπίτι.
- Να εξασφαλιστεί τώρα ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή και laptop για τους εκπαιδευτικούς. Να γίνει άμεσα σχεδιασμός για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.
- Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες.